Det finns många som har ett jaktintresse i Sverige, men ska man jaga finns det massor av saker man behöver tänka på – både lagar och regler, samt att man inte heller ska glömma bort att det också finns en hel del saker att tänka på om utrustning och vilken jakt som passar sig vart.

Det absolut första en jägare behöver är ordentlig jaktutrustning men man ska inte tro att det räcker. För att anses som en bra jägare krävs mer än verktyg, du måste också kunna en hel del om själva hantverket. Till exempel är det en hel del lagar och regler som gäller såsom att du först måste ha en jaktlicens och där sedan också ett jaktkort, detta är ett bevis på att du kan allt som hör jakt till. Värt att veta är till exempel att man har en hel del skyldigheter som jägare jämtemot både djur och natur. Det är något man bland annat kan läsa mer om på Naturvårdsverkets hemsida som listat allt inom ämnet för jakt och just jakt i Sverige. Är man nyfiken på vad som gäller i sitt eget län ska man dock kontrollera med länsstyrelsen. Till exempel i Stockholm hittar man både sammanställd avskjutningsstatistik och får sin licens tilldelad av Stockholms länsstyrelse vilket man kan läsa mer om på deras hemsida.

Du får bara jaga på jaktsäsong

Något som r viktigt att veta är att man bara får jaga på angiven jaktsäsong. Hos till exempel Svensk Jakt står att läsa om hur jaktsäsongen vanligtvis är på höst och vinter i landet, och då mellan augusti till och med februari. Men man ska veta att det är skillnad beroende på vart man är. Sett till exempelvis älgjakten så börjar den i oktober och pågår under cirka två månader i södra och mellersta Sverige. Däremot om man befinner sig i norra Sverige bör man vara medveten om att jaktperioden är tudelad och börjar först i september med ett uppehåll för brunsten som är vid månadsskiftet när september övergår till oktober. Så ska du jaga? Kolla in vad som gäller först.