Ska du testa den nyöppnade campingplatsen, utforska nya vandringsleder eller bara spendera semestern i stugan utan vatten och elektricitet? Oftast kommer funderingar om packning på köpet och inspirationen till hållbar mat kan vara dålig. Egentligen handlar allt bara om god planering och bra research innan man tar sig ut.

 

Camping, fjällvandring och livet i naturen. Det är många av befolkningen som tar en paus från stressens verklighet och beger sig ut i skogarna. Med tiden har både camping och vandring blivit mer populärt och fler börjar uppskatta att leva ute i det fria. Det är även uppskattat att få läsa och värna om skogen och vi inkluderar gärna barnen som får lära sig grunderna om camping i skolan. Lägerskolan för Signebyns friskola är ett prakt exempel på hur man arbetar med att ge kunskap och kännedom för barnen i undervisningen.

Planera vandringen

Endagsturen en solig söndag kräver inte lika mycket planering och omtanke som veckovandringen. Men det optimala är om man lyckas ta med sig alla verktyg, extra ombyten och mat som håller länge. Ibland kan det vara svårt att inspireras av mat med god hållbarhet och det kan vara klurigt att veta hur kroppen kommer att må efter flera mils vandring. För att få inspiration och nya idéer inför camping- eller vandringturen listas här 10 smarta tips för att mätta vandringsmagarna.

När man vet vad man ska ha med sig i matväg är det även viktigt att redskapen finns i väskan för att kunna uppfylla alla behov. Sovsäck, liggunderlag och köksredskap är sådant du inte får glömma. Smart att packa ned kan även vara belysning, en av victorinox knivar eller en liten förbandslåda. När du sedan vet vad som ska med och du har koll på att maten kommer att räcka är det är dags att lägga ner allt i ryggsäcken. Det är dock väldigt viktigt att tänka på komfort och att vara smart när du packar.

Föredrar du camping istället?

Om du väljer att campa istället och inte har fokus på att vandra med packningen på ryggen finns det även där tips och råd på vad du ska ha i bakhuvudet. Camping har blivit mer och mer populärt, det öppnas nya campingplatser varje säsong och oftast finns det oskrivna regler man bör känns till för att platsa in i gänget. Som hjälp innan avresa skriver Allt om resor om vanliga misstag du gör när du ska campa. Det kan vara bra att känna till dessa för att just din campingplats inte ska sticka ut allt för mycket.