14 november inträffade ett astronomiskt fenomen som återkommer ungefär vart sextioåttonde år. Det rörde sig om en extra stor supermåne. Dessvärre var det molnigt i stora delar av Sverige den aktuella kvällen. Men som tur är behöver vi inte vänta länge på nästa supermåne.

En supermåne är ett himlafenomen som inträffar ungefär en gång var trettonde månad. Men den supermåne som uppmärksammades i medierna tidigare i veckan var inte en vanlig supermåne, utan en supersupermåne, om man så vill. Det var den största supermånen sedan 1948, och vi får vänta till 25 november 2034 innan vi kan se en lika stor måne igen, skriver Yle.

Men vad är då en supermåne? Och kan månen ändra storlek? Dagens nyheter förklarar:

Nu är själva månen inte större än den brukar. Dess diameter är precis som vanligt 3.474 kilometer eller en fjärdedel av jordens. Men när månen stiger upp över horisonten vid 16.30-tiden på måndagskvällen den 14 kommer den att befinna sig bara 356.500 kilometer från jorden vilket är nästan 30.000 kilometer närmare än dess medelavstånd till jorden. Supermåne över snöigt landskap

Månens omloppsbana kring jorden är som bekant inte cirkelrund, utan elliptisk. Det innebär att avståndet mellan jorden och månen varierar, och vid en supermåne är det extra kort. Det minskade avståndet till jorden innebär att månen kommer att se 15 % större ut vid en supersupermåne. Extra imponerande framstår månen när den stiger upp över horisonten, och man kan jämföra dess storlek med föremål på marken (även om det naturligtvis är en synvilla).

Nästa supermåne

Nu blev det tyvärr många som inte hade möjlighet att betrakta supersupermånen, eftersom det var molnigt i stora delar av landet 14 november. Men misströsta inte allt för mycket. Det dröjer visserligen 18 år innan vi på nytt kan betrakta nästa supersupermåne, men en ”vanlig” supermåne kommer att kunna ses redan 12 januari nästa år.