Det finns många ryggsäckar på marknaden idag, i prisklasser från några hundralappar till flera tusen. Men det viktigaste när man väljer ryggsäck är att den passar för det man har tänkt använda den till.Ryggsäck och gångstavar

Ryggsäcken är på många sätt friluftsfantastens bästa vän. Den är också mycket populär i andra sammanhang, eftersom det är praktiskt att bära sakerna på ryggen och på detta sätt få armarna och händerna fria. Under vissa perioder är ryggsäcken också trendig, och då kan man hitta ryggsäckar överallt, i alla prisklasser. Även när ryggsäcken är mindre trendig är det dock stor skillnad i pris på den dyraste och den billigaste varianten.

Man får ofta vad man betalar för när det gäller utrustning för friluftsliv. Men det betyder inte att man får mer kvalitet ju mer man betalar. Dessutom kan en billig ryggsäck räcka gott och väl för de behov man har. Det beror framför allt på vilka behov man har.

Ryggsäckar finns idag i många varianter: stora och små, med integrerad eller extern ram (kallas ibland softpack respektive ramryggsäck), med inbyggd pall eller med ett sittunderlag i ryggen. Det finns också vattentäta ryggsäckar, och ryggsäckar för fysisk aktivitet, med integrerat vätskesystem.

Dina behov främst

Så hur ska man kunna välja en ryggsäck? Det är viktigt att man utgår från de behov man har.

  • Först och främst: hur mycket ska du bära? Man bör inte välja en större ryggsäck än man har behov av. Dels blir det dyrare, dels släpar man runt på onödig vikt. Slutligen blir det svårt att packa ryggsäcken på optimalt sätt om man inte fyller den. Ska man bara gå dagsturer räcker det ofta med en ryggsäck på 20-30 liter.
  • Nästa fråga är vad du ska bära. Tung packning kan kräva en annan typ av ryggsäck än lättare saker, även om packvolymen blir densamma. Och ska man bära saker som tält är det viktigt att det går att fästa dem på ryggsäcken på ett bra sätt. En ryggsäck för vandringar med övernattning bör rymma åtminstone 60 liter. Det lönar sig ofta att jämföra flera olika modeller, eftersom de kan vara olika rymliga oavsett vilken volym som står i specifikationerna. Om man vill kunna spänna fast saker utanpå ryggsäcken är det också viktigt att det finns remmar och fästen för detta.
  • Vilken typ av aktiviteter ska du använda ryggsäcken till? Även om de är ganska ovanliga i handeln idag så är det många som talar sig varma för klassiska ramryggsäckar. Det går att bära riktigt tungt med dem, och ramen skapar ett avstånd mellan ryggäscken och ryggen vilket ger mer ventilation. I många situationer är de otympliga, t.ex. om man klättrar eller om många ryggsäckar ska packas in i en bil med begränsat utrymme. Att tyngpunkten hamnar högt upp kan också vara ett problem om man vandrar i kuperad terräng, skriver YLE.

Det går att köpa ryggsäckar på nätet, och det är ofta det billigaste alternativet. Då har man dock mindre möjlighet att prova ryggäscken, för att se att den passar ens rygg och att man kan ställa in den ordentligt. Prova alltid ryggsäcken med något tungt i, för att känna hur den känns med packning.